De Groene Sluis
Kringloopwinkel De Groene Sluis staat voor sociaal, maatschappelijk betrokken en duurzaam. Alle winst die door de winkel gemaakt wordt gaat naar goede doelen in en rondom Lelystad. En dit alles wordt mogelijk gemaakt door meer dan 100 vrijwilligers die actief zijn bij Stichting Kringloopwinkel De Groene Sluis.
Gezellig kringlopen
Bovenal is De Groene Sluis een gezellig ingerichte kringloopwinkel met lunchroom gevestigd op bedrijventerrein Noordersluis in Lelystad. Je vindt hier allerhande tweedehands spullen zoals meubels, verlichting, elektrische apparaten, huishoudelijke spullen, (kinder)kleding, gereedschappen en fietsen. En natuurlijk vind je hier ook allerlei leuke en soms heel bijzondere en zeldzame snuisterijen.
In de kringloopwinkel is ook nog een gezellige lunchroom; De Groene Tafel. Voor de klant een fijne plek om lekker een kop koffie te drinken of te genieten van een lekkere lunch met streekproducten. Voor de mensen die er werken is het een plek om het horeca vak onder de knie te krijgen en door te stromen naar betaald werk.
Doel
Wim Cruiming, Richard van der Kruk en Janneke Pikkert, drie inwoners van Lelystad, richten in 2012 stichting Kringloopwinkel De Groene Sluis op. Het idee is om zoveel mogelijk geld op te halen voor goede doelen in de regio Lelystad. Daarbij willen ze graag een steentje bijdragen aan een beter milieu. En om het compleet te maken willen ze de winkel ook nog een maatschappelijke functie geven in de omgeving.
Dit alles lukt kringloopwinkel de Groene Sluis. Waar zij in 2012 startten met 20 vrijwilligers zijn er nu 130 vrijwilligers aan de slag en 8 mensen in dienst. In de afgelopen 8 jaar hebben de kringloopwinkel en de lunchroom €425.000 winst uitgekeerd aan goede doelen in de omgeving van Lelystad.
Duurzaamheid
De groene Sluis wil ook graag zorg dragen voor een betere aarde. Door tweedehands goederen te verkopen zorgen we voor een beter milieu. Hergebruik van goederen scheelt in grondstoffen productie, daarnaast scheelt het in trasportkilometers naar Nederland, levert het minder CO2 uitstoot op en komen er minder pesticiden in ons ecosysteem. Zo bespaar je bijvoorbeeld iedere keer dat je een tweedehands broek koopt 7.500 liter water in de productie. Voor een t-shirt is dat ongeveer 2.500 liter water. En alle pesticiden die bij het telen van katoen gebruikt worden komen in de grond terecht. Bij een tweedehandsaankoop spaar je dus niet alleen je portemonnee, maar zeker ook het milieu!
Recyclen
Er worden heel wat spullen afgeleverd bij de Groene Sluis die helaas niet allemaal de (online) winkel halen. Dit omdat ze niet meer werkend zijn of te veel beschadigd en nie tin goede conditie verkeren. Maar dit betekent niet dat ze direct in de afvalcontainer gaan. Bij de Groense Sluis proberen ze deze producten zo goed mogelijk te scheiden waardoor de grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Denk aan hout, hard kunststof, kleding en textiel. Hier zijn weer heel goed nieuwe producten van te maken.